– Tallene er skrekkelige og katastrofale

Samtidig med at Arbeiderpartiet starter valgkampen kom en meningsmåling   (Opinion Perduco for ANB) som viser at Ap faller 2,3 prosentpoeng til 26,4   prosent, mens Høyre øker med 0,8 prosentpoeng til 36 prosent. Samtidig øker   FrP med 1,5 prosentpoeng til 16,9 prosent, slik at Høyre og Frp har flertall   alene hvis det hadde vært valg.

Det blir borgerlig flertall 9. september (jada, jada, vi vet at alt er   mulig og alt kan snu).

Tallene for de rødgrønne partiene er nemlig ikke bare dårlige, de er   skrekkelige. Katastrofale.

Dagsavisen har funnet ut at de tre regjeringspartiene i februar 2005 (altså i   valgåret) hadde en samlet oppslutning på 50,5 prosent, i februar 2009 var   det 46,2 prosent og nå usle 34,7 prosent.

De tre partiene ligger lavere i februar enn de har gjort før de siste seks   stortingsvalgene.

I februar 2009 hadde Ap en oppslutning på 34,2 prosent, mens Høyre lå på 15,1   prosent.

Det er en rå endring. Norge får en ny regjering i år.

Sp ligger dårligst an nå. Partiet ligger under sperregrensen, med   en oppslutning på 3,8 prosent, og får da bare én representant på Stortinget   (minus 10!).

Det fine for opposisjonen er at regjeringspartiene sliter med alvorlige   interne uenigheter som neppe lar seg skyve under teppet frem til valgdagen   9. september. Det er nærmest full krig i Sp mellom partiets leder Liv Signe   Navarsete og partiets nestleder Ola Borten Moe om oljepolitikken, og   stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen bråker om Norges EØS-avtale.   Lundteigen vil ikke la seg binde av Ap og statsminister Jens Stoltenberg (–   EØS-avtalen skal ligge fast), og krever at Norge må forhandle om en   handelsavtale til erstatning av EØS-avtalen.

Tusen takk, Lundteigen!

I SV, som nå har en oppslutning på 4,5 prosent, forsøker man å få   flere velgere ved å gå imot en konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og   Senja, men akkurat i det spørsmålet kjemper man på samme side som Venstre og   KrF. Dessuten er SV her klistret til Sp og Borten Moe.

Det ser lyst ut.

Statsminister Jens Stoltenberg mener at skillelinjene mellom Ap og   Høyre går i skattepolitikken, helsepolitikken og innen utdanning, og det er   kanskje korrekt.

Men er det noen i Norge som virkelig tror at vi får en dårligere skole med en   borgerlig regjering, enten den er blåblå eller blågulgrønn? Neppe.

Tror mange (nok) at helsepolitikken og helsevesenet blir dårligere hvis Jonas   Gahr Støre blir skiftet ut? Neppe. Gahr Støre har nemlig den uvanen at han   forsvarer alt og alle, selv om folk ser svakheter og opplever svakheter   (køer).

Kommunikasjonsrådgiver Hans Geelmuyden sier at reduksjonen i   formuesskatten er en «tapersak» for Høyre. «Partiets kommunikasjon rundt   formuesskatten blir millioner ikke mennesker. Høyre har potensial til å bli   et folkeparti, derfor er det synd om partiet roter seg bort og blir partiet   for folk som sitter på den grønne grein.»

Tja, det kan vel tenkes at de 625.000 skatteytere som med ett slipper   formuesskatt, ser noe annerledes på det.

Vi tror ikke Stoltenberg vinner med vanlig valgkamp om skole, helse og   skatt. Men han kan håpe på en ny finanskrise av stort format, som i 2008, et   terrorangrep på Norge, eller et naboland eller at norsk næringsliv om kort   tid starter en oppsigelsesbølge som får arbeidsledigheten kraftig opp. Eller   en sexskandale i Frp, men akkurat der har Ap like mye å slite med.   Sexovergriperen i Våga går fortsatt fri.

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen fredag 15. februar.